Backlight´14 -näyttelyt avautuvat

TIEDOTE 1.9.2014

The Paris Photo – Aperture Foundation Photo Book Awards

The Paris Photo–Aperture Foundation PhotoBook Awards -näyttelyssä on esillä palkittuja valokuvakirjoja ja harvinaisempia painoksia valokuvakirjoista. Nähtävillä on teoksia 30 finalistilta sekä voittajilta Óscar Monzón  (First PhotoBook) ja Rosângela Rennó (PhotoBook of the Year). Voittajat julkistettiin Paris Photo -messuilla marraskuussa 2013. Palkintokriteereissä on huomioitu kuvien tasokkuuden lisäksi kuvavalikoima ja -järjestys, skaalaus, taitto, materiaalit, reproduktioiden laatu ja kirjan muodon innovatiivisuus.

Katselmus on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja kuuluu Backlight ´14 -valokuvafestivaalin ohjelmistoon. Tampereella näyttelyn järjestää Valokuvakeskus Nykyaika, yhteistyössä Aperture Foundation (New York, USA) ja Paris Photo (Pariisi, Ranska) kanssa.

2.9. – 21.9.2014
TR1 Taidehallin Vooninki-sali
Finlayson, Väinö Linnan aukio 13, 33210 Tampere
Avoinna: ti–pe 9–17, la–su 11–18
TR1 Taidehallin sisäänpääsy: aikuiset 6 e/ eläkeläiset ja työttömät 4 e  / lapset ja opiskelijat 3 e / alle 7-v. ilm.

TR1 Taidehallin näyttelytilassa avautuu yleisölle lauantaina 6.9. Backlight ´14 – Ylläpitävät voimat (Holding Cohesion) -näyttely, joka kuuluu festivaalin pääohjelmistoon.

Backlight -valokuvafestivaali käynnistyy

Ensimmäiset Backlight-valokuvafestivaalin gallerianäyttelyt ovat myös avautuneet yleisölle. Nyt jo avoinna olevat Ylläpitävät voimat (Holding Cohesion) -näyttelyt ovat esillä Galleria Rongassa, Galleria Koppelossa ja Tampereen kaupunkitilassa. Jo avoinna ovat:

Galleria Ronga. 30.8. – 18.9.2014
Rongankatu 1 C 9. Ilmainen sisäänpääsy ti-su 12-18
Galleria Koppelo 1.9. – 27.9.2014
Hämeenpuisto 25. Ilmainen sisäänpääsy ma–pe 12–17.30, la 12–15

Sähköjakokaapit Tampereen keskustassa
Yhteistyössä Tampereen kaupunki/kansainväliset asiat, Tampereen taidemuseo, Tampereen sähkölaitos ja Tampereen Vera Oy.

INTAC: Spotlight
Yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulu/INTAC. Tampereen, Toronton, Soulin ja Berliinin nuorten taiteilijoiden video- ja valokuvateoksia on monin paikoin kaupungilla, mm. Virastotalon kulmassa (Puutarhakatu 6-8) ja Tullintorilla, 15. syyskuuta saakka.
Spotlight ovat saavutettavissa myös netissä: http://intacspotlight.tumblr.com/Exhibition

Päänäyttelyt ja festivaaliklubi lauantaina 6. syyskuuta

Pääosa näyttelyistä avautuu 6. syyskuuta, jolloin aukeavat näyttelyt seuraavissa: TR1 Taidehalli, Tampereen taidemuseo, Voipaalan taidekeskus ja Galleria Emil (studio). Taitelijatapaamisia la 6.9 klo 14 TR1 Taidehallissa ja su 7.9.  klo 13 Voipaalan taidekeskuksessa sekä klo 15 Tampereen Taidemuseolla.

Festivaaliklubille kannattaa valokuvan ystävien suunnata askeleensa lauantai-iltana. Telakalla esitettävissä diaesityksissä on esillä valokuvia, joita ei nähdä näyttelyissä. Luvassa muun muassa Backlight ´14 shortlisted open call ja ulkomaisten valokuvafestivaalien parhaimpia maailmalta. Suomalaisena dj:nä tunnelmaa luo tamperelainen Janne Laurila. Telakka 6.9.2014 klo 20 alkaen

Symposium-ohjelmisto jatkuu seuraavalla viikolla mm. Studia Generalia yliopistolla (9.9. klo 14-17) ja Poliittisen valokuvan festivaalin keskustelutilaisuus Niagarassa (10.9. klo 10-13).

Yhteistyönäyttelyitä aukeaa lisää 13.syyskuuta

Galleria Rajatila
13.9. – 30.9.2014
Persistency -näyttely. Yhteistyössä Budapestin taidekorkeakoulun kanssa.

Taidekeskus Mältinranta
13.9. – 30.9.2014
Subjectivity  -näyttely. Yhteistyössä Belfastin taidekoulun (Ulsterin yliopisto) kanssa.

Tehdas 108, Tehdassaari, Nokia
13.9. –  30.9.2014
Backlight ´14 Video Factory. Yhteistyössä Tehdassaaren Tuki ry.

Lisätietoja ja lehdistökuvalinkki:
Valokuvakeskus Nykyaika
Projektipäällikkö Tuula Alajoki,  tuula.alajoki (at) backlight.fi
Toiminnanjohtaja Irma Puttonen, irma.puttonen (at) backlight.fi

Valokuvakeskus Nykyaikaa Backlight -valokuvatapahtuman järjestämisessä rahoittavat Valtion valokuvataidetoimikunta, Tampereen kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Pirkanmaan kulttuurirahasto, Visuaalisen taiteen keskus Frame, sekä eri maiden suurlähetystöt ja kulttuuri-instituutit.