Tuula Alajoki

TuulaTuula Alajoki (1975, Suomi) toimii kuraattorina ja Backlight -valokuvatapahtuman projektipäällikkönä. Hän on ollut Valokuvakeskus Nykyajan aktiivitoimija vuodesta 2001 ja työskennellyt Backlightin hyväksi vuodesta 2008. Alajoki on työskennellyt kulttuurikentällä laajasti niin Suomessa kuin ulkomaillakin, projektihallinnasta nukkeanimaatioihin. Nykyisin hän keskittyy työssään pääasiassa valokuvanäyttelyihin ja kuratointiin. Alajoki on kuratoinut kotimaisia ja ulkomaisia valokuvanäyttelyitä Suomessa. Alajoki on koulutukseltaan kuvataiteilija (AMK) ja taiteen maisteri.

 

Aloittaessani Backlightin projektipäällikkönä ja kuraattorina halusin ehdottomasti taiteilijoille järjestettävän avoimen haun. Teema jätettiin tarkoituksella avoimeksi ja odotetusti myös äänensanomattomat, silti harkitut aihepiirit ja sitoumukset tulivat vahvoina esiin 840 hakemuksen joukossa. Hakemusten taso oli palkitseva ja teeman juonteiden käsittely ja kirjo luultavasti yllätti meidät kaikki.

Mitä avoin taiteilijahaku mahdollisti ja mikä itsestäni tässä on myönteistä, on mahdollisten aiempien saavutusten merkityksettömyys projektien sisällön kiinnostavuudessa. Merkityksellisiksi nousivat puhuvat kuvat. Osa puhui selvää kieltään heti alussa, toiset vaativat tarkempaa kuuntelua tai vuoropuhelua toisen sarjan kanssa tullakseen teemallisesti ymmärretyiksi.

Osalle taiteilijoista tämä Backlight on ensimmäinen näyttely kotimaan ulkopuolella, toiset ovat jo hyvässä vauhdissa urallaan. Ilo on minun puolellani toivottaessani teidät tervetulleiksi osaksi tätä tapahtumaa. Erilaiset taustat, ikä ja maantieteellinen sijainti ovat asioita, jotka tekevät näistä keskusteluista kiinnostavia avaamalla meille uusia näkymiä, mutta myös näyttämällä meille jotain tuttua ja läheistä välimatkoista huolimatta. Olisipa meillä enemmän näitä keskusteluja, löytämisiä toivon pilkkeistä ja ihmisyydestä, vaikka se vaatisikin katsomaan tarkemmin myös epämieluisaan ja ei-toivottuun, rinnakkaisiin todellisuuksiin.