VUONNA 2014 SUOMESSA ON ESILLÄ KANSAINVÄLISTÄ VALOKUVATAIDETTA KOLMEN ERI FESTIVAALIN TOIMESTA

 

Tänä vuonna suomalaisia valokuvataiteen ystäviä hemmotellaan usealla eri paikkakunnalla. Helsingissä käynnistyy valokuvabiennaali maaliskuussa, Tampereella kansainvälinen Backlight 14 -valokuvatapahtuma ja Oulussa pohjoismainen valokuvataidetapahtuma ovat vuorossa syyskuussa.

 

Helsinki Photography Biennial (HPB14)
Helsingin valokuvabiennaali käynnistyy 27.3.2014. HPB on joka toinen vuosi järjestettävä tapahtumien sarja, joka esittelee niin suomalaista kuin kansainvälistäkin nykyvalokuvausta. Vuoden 2014 teemana ovat ekologiset kysymykset ja niihin liittyvät syy- ja seuraussuhteet.
HPB14 on nimittänyt istanbulilaisen kuraattori ja muotoilija Başak Senovan kuratoimaan tapahtumaa. Helsinki Photography Biennialissa hän tutkii ekologisen virhepäätelmän käsitettä, jonka alla hän avaa ympäristöön liittyvän tiedon harhoja taiteen avulla. Mustarinda-seura on kutsuttu kehittämään HPB14:n teemaa ja rakentamaan luontosuhteemme kehitystä kriittisesti arvioivan osion.
HPB14-tapahtumapaikkoihin lukeutuvat mm. Suomen valokuvataiteen museo, Valokuvagalleria Hippolyte, L3-makasiinirakennus Jätkäsaaressa, Galleria U ja Helsingin yliopiston pääkirjasto (Kaisa-talo), Helsingin päärautatieasema, S-Ikkunagalleria ja Hima & Sali -ravintola.

Lisätietoja:
Helsinki Photography Biennial, Tiina Salmia, tiina.salmia[at]hpb.fi, puh. 045 304 55 40
www.hpb.fi

 

Backlight ´14 Photo Festival
Tampereella ja Valkeakoskella järjestetään syyskuussa Backlight ´14 -valokuvatapahtuma, johon kuuluu laaja näyttely- ja oheisohjelmisto. Backlight jatkaa festivaalin perinnettä tarkastelemalla yhteiskunnallisia kysymyksiä nykyvalokuvauksen keinoin: teeman ytimessä on ihmisten välinen solidaarisuus, luottamus ja sen puute.
Kansainvälinen, avoin taiteilijahaku on käynnissä 15. maaliskuuta saakka, josta valitaan ulkomaisia ja suomalaisia valokuvaajia TR1 Taidehalliin, Voipaalan taidekeskukseen ja tamperelaisiin gallerioihin. Tampereen taidemuseossa avautuu 6. syyskuuta Suomessa aiemmin esittämättömien viiden Lähi–Idän valokuvataiteilijan näyttely Backlightin kutsusta.
Valokuvakeskus Nykyajan organisoima kansainvälinen valokuvatapahtuma järjestetään joka kolmas vuosi. Festivaali alkoi vuonna 1987, ja nyt on vuorossa 10. kerta.

Lisätietoja:
Valokuvakeskus Nykyaika, Irma Puttonen tai Tuula Alajoki: etunimi.sukunimi[at]backlight.fi,
puh. 040 756 9796
www.backlight.fi, www.valokuvakeskusnykyaika.fi

 

Nordic Photography Event
Oulussa 12-14. syyskuuta 2014 ensimmäistä kertaa järjestettävä pohjoismainen valokuvataidetapahtuma WEEK 37 – Nordic Photography Event sisältää valokuvataidenäyttelyn, jossa suomalaiselle yleisölle esitellään pohjoismaisia valokuvataiteilijoita Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta. Näyttelyteema keskittyy pohjoisen ympäristön ja kulttuurin monimuotoisuuteen. Tapahtuman yhteydessä järjestetään seminaari sekä
erilaisia valokuva-alan toimijoiden, taiteilijoiden, kuraattorien, kriitikkojen ja alan lehdistön välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksia.
Tapahtuman taustalla on v. 2011 perustettu Nordic Photography Network, jonka jäseniä ovat Förbundet Frie Fotografer ja Fotogalleriet Norjasta, Centrum för Fotografi Ruotsista, Galleri Image ja Fotografisk Center Tanskasta ja Pohjoinen valokuvakeskus ry Suomesta. Tapahtumaa tukee Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Lisätietoja:
Pohjoinen valokuvakeskus ry, Alla Räisänen, alla[at]photonorth.fi, puh. 040 72 72 135
www.photonorth.fi